28 de novembre 2008

Obres municipals per crear ocupació

El president José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat un pla per dinamitzar l'economia i crear ocupació. El fons destinat a les administracions locals és l'estrella, amb 8.000 milions dels 11.000 de què consta el pla de reactivació econòmica. La idea és finançar inversions en obra pública que generin ocupació directa i indirecta (es parla de 300.000 llocs de treball a curt termini) realitzant projectes proposats pels ajuntaments.
És un plantejament novedós i positiu, encara que lògicament la nostra obligació com a administració municipal és seguir demanant més recursos per al finançament local. No hem abandonat mai aquest discurs, perquè és evident que el finançament dels ajuntaments necessita millores estructurals. Però en definitiva, el que volem són diners per a la ciutat, i aquest pla els aportarà. He de recordar que no fa tant temps que hem passat per situacions encara més complicades en el tema del finançament, com va ser la supressió de l'IAE. Jo en aquest aspecte sóc molt realista, i també crec que cal admetre que la situació econòmica actual és extraordinària, i requereix actuacions àmplies, ràpides i extraordinàries. Comptar amb els municipis per encarar aquestes mesures és un excel·lent pas endavant.

Presentación del Pla de l'Entorn

Hoy se ha realizado la presentación del Pla de l'Entorn para el curso 2008-2009. Este plan consiste en realizar actividades de muy distinta clase en las escuelas, algunas dentro del horario lectivo, pero otras fuera, por la tarde, aunque en el mismo colegio. A estas se puede apuntar cualquier joven del barrio interesado, y tienen el objetivo de educar para la ciudadanía, promover la igualdad de oportunidades y optimizar el uso de los centros educativos.
El plan se realiza por segundo año en los barrios de Riera, Fontsanta-Fatjó y Centre, y es el cuarto año en Sant Ildefons, y todos los centros educativos de estos barrios participan en él.
La cogestión del Plan es uno de sus elementos fundamentales, y el otro es la participación de las entidades de la ciudad en realizar las actividades fuera del horario escolar. Como son actividades destinadas a la cohesión social y a la integración, se puede decir que tendrían poco sentido sin la participación de ésas entidades, de ese tejido social que interactúa con los jóvenes de su barrio. Con todo, un éxito hasta ahora y un camino a seguir.

24 de novembre 2008

Drets

Després de què la dona s’incorporés fa només 75 anys a la democràcia a Espanya amb el primer vot femení, demà serà el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, un dia de reflexió al Castell de Cornellà: dia en què la reivindicació ens ha de fer recordar que tot i els esforços per evitar les pallisses i els assassinats, les xifres són molt preocupants. Demanarem respecte, diàleg i justícia, però la llavor de la tolerància és dins de cadascú i de l'educació que oferim als infants i joves.

Precisament la setmana passada també vam celebrar el Dia Internacional de la Infància amb les escoles de Cornellà, perquè els drets als infants arreu del món encara tenen molt camí a recórrer per aconseguir fites com eradicar l’esclavitud i l’explotació dels menors. En els drets dels infants, com en la violència de gènere, crec que hem de seguir treballant sense prendre l’esperança. El darrer Premi Internacional Alfons Comín, Kailash Satyarthi, que presideix la Marxa Mundial contra el Treball Infantil després de treballar durant 40 anys a l’Índia ens recomanava fa uns dies que: "és millor intentar encendre un llum que plorar en la foscor". I això val per a qualsevol esforç que permeti aconseguir justícia.

Recordar-vos finalment a partir de dimecres es podrà visitar al Castell una exposició sobre "Els drets humans a la ciutat", i que dins del cicle de solidaritat de tardor-hivern, divendres tres noies de Santa Tecla (El Salvador) ens explicaran el projecte d'intercanvi i formació que la nostra ciutat, a través de l'entitat Entreculturas, hi realitza.


Gràcies. Gràcies per estar a l’altra banda de l’ordinador en aquesta aventura per coneixe’ns millor que ara fa tres anys. Es tota una sort tenir-vos a prop.

21 de novembre 2008

Conocer, aprender, y leer

Ayer jueves se presentó europeana.eu, un archivo virtual con más de dos millones de imágenes, obras de arte, libros, periódicos, películas y sonidos recogidos de museos, galerías, bibliotecas y colecciones de toda Europa. El éxito fue tal que se colapsó en unas horas, llegando a recibir diez millones de visitas por hora. Al margen del colapso, creo que es una noticia excelente, porque da a conocer un fondo sin igual de documentación, de arte y de cultura de un modo totalmente abierto, con el simple objetivo de difundir ideas e inspiración, de llegar a todo el mundo.
Y viene a demostrar algo en lo que yo he insistido otras veces, que facilitar el acceso al conocimiento es un éxito seguro, porque somos una sociedad ávida de saber: nunca como ahora ha habido tantas posibilidades de democratizar la cultura, de que todos aprendamos de nuestra historia y de nuestro entorno. Este interés aumenta en consonancia con el desarrollo de las nuevas tecnologías. Además del ejemplo de Europeana, esta semana se ha celebrado la Semana Monográfica de la Fundación Santillana bajo el lema "La lectura en la sociedad en la información". Como ponencia de partida, intervino el profesor de Harvard y experto en la educación en América Latina, Fernando Reimers, con un amplio informe titulado "Leer (comprender y aprender) y escribir para comunicarse". En ese foro se ha destacado que la lectura es la base del conocimiento, y la palanca de todos los aprendizajes.
El acceso al conocimiento es, pues, una gran responsabilidad de los poderes públicos. En este sentido, acabaré recordando que este fin de semana el CitiLab Cornellà celebra su primer aniversario con jornada de puertas abiertas y actividades para todos los públicos. El primer laboratorio digital ciudadano de Europa, que tenemos en Cornellà, tiene ya más de 3.000 socios, y una media de 1.000 personas han acudido a él semanalmente durante este primer año.

17 de novembre 2008

El nostre Festival

Cornellà de Llobregat retroba a partir d'aquest divendres el seu Festival, la cita amb els còmics que cada dos anys ens recorda que som la ciutat dels pallassos: la ciutat que va decidir dedicar als professionals de fer riure tot un Festival Internacional, i que conseqüentment s'esforça en donar a conèixer tant els talents d'aquí com talents d'arreu del món.
Si una cosa tenim clara és que el Festival continua enriquint-se gràcies a què continua viu entre la ciutadania, a què tant grans com petits l'esperen i es preparen perquè podran veure durant aquests deu dies de màgia. I en el fons de tot, hi ha la reflexió que la creativitat i la formació cultural d'una ciutat ensenya molt de la seva manera de ser i de com ha crescut. El Festival combinarà de nou l'espectacle de carrer, la carpa de circ i el teatre (aquest any, amb l'escenari del cinema Pisa com a novetat), en una proposta conjunta coherent i que busca ensenyar al públic de qualsevol edat com de saludable és riure i somriure.

Una iniciativa novedosa relacionada amb aquest Festival és que un grup de restaurants de la ciutat, que han aconseguit fer-se un lloc en la cuina del nostre entorn per les seves propostes creatives, oferiran "menús del festival", amb plats dissenyats o elaborats pensant en els pallassos. Em consta que darrera hi ha un grup de persones molt creatives, gent jove que ha après i han posat voluntat d'innovació en el seu ofici, i que tenen la voluntat d'associar-se per seguir muntant històries, essent aquest "Menú del Festival" una primera mostra. Vénen amb moltes idees per donar a conèixer a tota la ciutat el que fan i el que es pot fer a Cornellà.

Programació del Festival
"Menú del Festival"

14 de novembre 2008

Fábrica de ideas

Obama ha ganado y ha sido saludado como un hombre de cambio, con nuevas ideas, con un discurso que esperanza a su país – e incluso más al resto del planeta. Pero él ha sido, hasta ahora, ante todo un candidato ganador; de momento lo que ha demostrado es que sabe ganar unas elecciones transmitiendo magia a través de sus palabras.
A partir de ahora, a partir del momento en que asuma el poder, le corresponderá articular ésas palabras en forma de ideas, en forma de un proyecto viable que se pueda desarrollar en cuatro u ocho años de mandato. Precisamente, sobre la separación entre la acción y las ideas, La Vanguardia de ayer jueves publicaba un artículo de los profesores Ángel Castiñeira y Josep M. Lozano.
Las palabras, que Barack Obama tan bien maneja, van a conducirle a reforzar y fabricar sus ideas (y transmitirlas adecuadamente a su nación), lo que nos lleva directamente a la construcción de los espacios sociales que ha dibujado en su propuesta.

"Confiança en el futur"

Artículo publicado en El Far de hoy.

10 de novembre 2008

Treballant junts

En moments difícils és quan es fa més necessària la unitat d’esforços. Una unitat que permet afrontar nous reptes i nous horitzons per tal de definir amb rigor el nostre camí. La crisi que estem vivint ha aguditzat la posició d’alerta amb la que hem viscut tot el procés de globalització econòmica. És una situació extraordinàriament activa que ens permet posar en pràctica mètodes de treball que, des de la unitat dels esforços i la corresponsabilitat social, donin respostes noves a aquestes noves situacions. La crisi no és només una crisi econòmica, estem vivint també un trencament moral en el que s’ha de reforçar el consens, el compromís social, econòmic i territorial que ens permeti planificar amb criteri l’immediat futur del dia després de la crisi.
En aquesta línia a Cornellà promovem un acord social per tal d’unificar esforços i treballar junts pel creixement de la ciutat. Un acord que comença ara a caminar i que, buscant el consens, vol posar les bases que garanteixin el futur de Cornellà, els seus projectes i els nous serveis.

Acord Social

El Periódico,11 de novembre de 2008

07 de novembre 2008

Us proposo un recorregut per la ciutat: història, turisme i solidaritat

Teniu plans per a aquest cap de setmana?. Us proposo algunes alternatives que es fan a la ciutat i que tenen l’avantatge de que les tenim a tocar, podem anar-hi caminant o en transport públic, sense aglomeracions ni presses.
Demà a la tarda, si us interessa el tema de la memòria històrica, al Patronat es presenta el llibre “Baix Llobregat, el cinturó Roig de Barcelona”, sota l’ull crític de l’escriptor Ignasi Riera que recordarà els anys de lluites i reivindicacions a la nostra comarca en la dècada dels anys 60 i 70. A més, es farà també l’obra de teatre “Venimos de un silencio”, sobre l’època franquista.
Si voleu alternatives d’oci, també n’hi ha. Avui, dissabte i diumenge, a la Fira, acull Agrotur, amb les millors propostes de turisme rural de tot el territori nacional. La nit de dissabte el Centro Cultural La Segarra ens convida a un gran ball popular; I, si fa un bon matí el diumenge, podeu acostar-vos fins al Parc de Can Mercader i compartir amb els Amics de la Sardana una trobada de germanor per commemorar els seus 29 anys d’història, o bé anar fins al Museu Agbar de les Aigües on es fan activitats familiars.
Per dinar qualsevol dia, penseu que cada vegada més Cornellà dóna a conèixer restaurants nous i originals que atreuen a clients d'altres ciutats. Per acabar, el diumenge a la tarda, teniu l'oportunitat de ser solidaris amb l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat, que organitza la tradicional desfilada de moda a l'Auditori, en la que participen comerços i ciutadans de forma desinteressada. De tot i de tota mena: la ciutat té moltes altres opcions per no haver de sortir-ne i trobar de tot i per a tots els gustos.

03 de novembre 2008

Las ideas

Mañana Estados Unidos votará el presidente que se va a tener que enfrentar a la crisis. A un día de las elecciones, el número de indecisos es todavía del 4%, aunque no parece que eso vaya a impedir la victoria del favorito, Barack Obama, sobre John McCain.

Obama llega en primera posición porque ha arrastrado consigo un mensaje de ilusión y optimismo. En su famoso "anuncio" de media hora, centraba su propuesta en casos concretos: familias trabajadoras que a duras penas llegan a fin de mes, personas mayores con problemas para atender los gastos médicos, él mismo como ejemplo de estudiante humilde que realiza el "sueño americano", empresas que crean ocupación estable y sostenible en recursos… Empleo, salud y educación son los pilares de su discurso. A los europeos nos parecen conceptos fundamentales, pero Estados Unidos recurre a ellos ante la crisis, cuando en otras ocasiones han navegado por los valores patrióticos o la intervención del estado en los impuestos.

La campaña electoral ha costado a los dos candidatos más de mil millones de dólares: nada menos que 8 dólares por voto. Pero ante todo vemos una tipología de campaña muy distinta a las europeas: por ejemplo, Obama ha enviado mensajes de móvil a 30 millones de personas. En cambio, en Chicago cuesta ver pancartas electorales: son los propios votantes que se movilizan para colocar, en su casa, en su coche o en su web, mensajes de apoyo a su candidato. A diferencia de Europa, los propios votantes son los actores de la campaña.

Y eso es porque los votantes tienen un perfil característico en Estados Unidos. Un país autonombrado referente de la democracia que tiene uno de los índices de participación más bajos del planeta: un 64% en las últimas presidenciales, y es incluso más bajo en las legislativas.
Esto conduce a situaciones que a los europeos casi suenan a chiste, como que haya ONG dedicadas a fomentar el registro de nuevos votantes, explicandoles cómo, cuándo y dónde se vota. Las minorías y las clases bajas, simplemente, no votan nunca, aunque en esta ocasión se aprecie un importante aumento de afroamericanos registrados.
Pero en el fondo está la reflexión que plantea el catedrático Vicenç Navarro, en el programa de TVE "En portada": la abstención es tan grande que acaba favoreciendo a la propia clase política (un 94% de los cargos electos son reelegidos), porque les proporciona estabilidad, en un país donde las campañas son personales y se financian con fondos privados.

En resumen, se trata de unas elecciones que pueden cambiar esta tendencia porque hay una esperanza en nuevas oportunidades. La crisis alimenta la necesidad de votar y, en un quiebro inesperado, impulsa una revitalización de la democracia.


Enlace al programa especial de TVE "En Portada".
Artículo de Vicenç Navarro publicado este verano en El País sobre la financiación de las campañas.