30 de març 2007

Gaudiu d'aquests dies

A partir de demà molts tindreu l'ocasió de desconnectar, ja que comencen les vacances escolars de Setmana Santa, i algunes famílies també comencen el seu període de descans. Per als qui heu de seguir treballant fins dijous que ve, també són uns dies més tranquils, i en els quals es pot gaudir més de la ciutat, ara que estem en plena primavera.
Aquests últims dies ens han deixat unes quantes activitats que podreu trobar interessants, com la lluminositat de les pintures de José Antonio Flores, en l'exposició que acull el Castell de Cornellà, o la lectura històrica i compromesa de la novel·la de Raúl Montilla "La ciudad de las tormentas", que us vaig comentar la setmana passada. I encara més, perquè aquest dimecres la UEC de Cornellà i el Centre Excursionista d'Esplugues van presentar al Castell un llibre sobre 30 itineraris d’excursions que podem fer a Catalunya, una proposta ideal per a aquestes vacances.
Tres exemples d'entre els molts que hi ha, perquè la nostra ciutat continua desperta i activa. Gaudiu del vostre temps lliure, d'una saludable ociositat i de la família, i sigueu prudents perquè ens veiem tots de nou el 10 d'abril. Bon descans.

26 de març 2007

Reconocimiento al trabajo en educación, solidaridad e integración

El viernes celebramos la gala de los Premios Ciutat de Cornellà,un reconocimiento público de la ciudad a todas aquellas personas, empresas o entidades emprendedoras que trabajan diariamente y que tienen ilusiones, inquietudes, espíritu solidario y grandes dosis de humanidad, con compromisos sociales, que evolucionan y buscan avanzar y mejorar. La importancia de estos premios radica en que todos, premiados y nominados, tienen esos rasgos y perfiles.
Este año el Premi Ciutat de Cornellà ha sido para la tripulación del barco “Francisco y Catalina” que nos dio el pasado mes de julio una lección de generosidad, de confianza en las personas, de humanidad y de gran solidaridad.
La educación ha tenido también especial protagonismo en esta edición. La ciudad es como apuntó el director del IES Francesc Macià, premio de Humanitats de este año, una factoría de personas de gente llena de inquietudes como también pone de manifiesto diariamente el IES Esteve Terrades, premio de Honor de este año, con más de 30 años formando en valores y aportando además innovación y calidad educativa. También es importante el valor de las pequeñas acciones como la que realiza la companyia de Teatre Els Cucs dels Pins, otro de los nominados.
El entusiamo es también un rasgo diferencial de todos ellos, la entrega de personas como Salvador Montell y de entidades como la Peña Cultural Recrativa de Dominó mueven el carácter asociativo y cultural de la ciudad.
Es cierto también que la voluntad y el trabajo constante dan sus frutos, y que se puede crecer, tener beneficios y ser una empresa socialmente responsable. Hablo ahora de los casos de Mª José Ramírez fundadora de la empresa MAPI ejemplo de constancia, de superación y de integración o de la importante labor del Gremio de Instaladores, de la apuesta de comercios como Marsimar o empresas como Ninco por crear empleo en la ciudad.
La ceremonia de estos premios son igualmente un acto en el que también centran la atención en temas que nos preocupan y de especial sensibilidad. Este año ha sido el futuro de nuestro planeta, el cambio climático y la escasez de recursos.
Pero como dije el viernes, la escasez no sólo se limita al ámbito de estos recursos naturales, la escasez también se refleja en los valores, en la falta de diálogo, de sentido común, de sensibilidad y como no de solidaridad.
Como he dicho los miembros de la tripulación del barco “Francisco y Catalina” son un ejemplo para todos nosotros. Muchas veces nos olvidamos de que el objetivo fundamental de nuestra existencia es vivir, crear un proyecto vital y ello supone en ocasiones sacrificios y esfuerzos. El futuro y la realidad de las ciudades son sus personas, debemos tener en cuenta que la integración es un deber y un derecho y que todos debemos ser conscientes de que es un reto que nos hará crecer y ser más fuertes como ciudad y como personas.

23 de març 2007

La lectura i el valor dels joves autors

He parlat moltes vegades en aquest espai de reflexió de la lectura, de la seva importància, del plaer de descobrir i del seu paper en la formació de les persones. Sempre dic que el valor de la lectura és insubstituïble perquè sense ella no és possible comprendre la informació, comunicar-nos i tenir una visió crítica i àmplia de la societat en general. La lectura és un exercici, sobretot de llibertat.
Fer difusió de les obres d’autors joves que comencen i que tenen inquietuds i il·lusions és també un aspecte que tractem de fomentar recolzant el seu treball. Precisament dimecres van tenir l’oportunitat de presentar al Castell la novel·la del jove periodista i escriptor de la comarca Raúl Montilla, titulada “La ciudad de las tormentas”, una senzilla obra que ens remet a la Barcelona i la seva àrea metropolitana de principis del segle XX mostrant la realitat d’una societat de grans canvis. Els llibres ens ajuden a entendre la nostra història passada i també la més recent. Els llibres, a vegades, també ens permeten entendre’s a nosaltres mateixos.

19 de març 2007

Sostenibilidad y solidaridad

Durante esta semana los temas relacionados con la solidaridad y el equilibrio ambiental centran mi agenda. Un ámbito en el que trabajamos de forma progresiva y con medidas que van dando frutos positivos es la medición de aquellas actividades que nos hacen ser más o menos sostenibles como ciudad, hoy presentamos los indicadores del Plan de Acción Ambiental y su evolución en los últimos años.
Además, avanzándonos a los posibles problemas de sequía que se pueden dar en breve a finales de semana me incorporo a una comisión metropolitana para empezar a trabajar sobre un decreto en esta materia.
De otro lado, también celebramos la reunión periódica del Patronato de la Fundación Privada para la Atención a las Personas Dependientes, a través de la que intentamos dar un paso adelante y marcar actuaciones que nos permitan articular y hacer realidad proyectos municipales en torno a la nueva Ley de Dependencia.
Entre la solidaridad y el medio ambiente, he reservado tiempo para reunirme también con los vecinos del barrio de Lindavista, para hablar un rato sobre sus necesidades y explicarles los proyectos que tenemos en marcha. También participaré en el encuentro que organiza la Peña Dominó de Sant Ildefons, un acto multicultural con mujeres de diferentes nacionalidades que viven en ese barrio.
Siempre debe haber tiempo para un momento de lectura y buena pintura, os invito a ver la nueva exposición que inauguramos el jueves en el Castell del artista local José Antonio Flores y asistir a la presentación, el miércoles, de la novela del joven periodista de “la Vanguardia” Raúl Montilla, “La ciudad de las tormentas”.

16 de març 2007

10 anys treballant pel desenvolupament industrial i econòmic a la Regió Metropolitana

Avui es commemora els desè aniversari de la constitució del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana en el que estem integrats 45 ajuntaments, la Diputació, la Mancomunitat de Municipis, la Generalitat, organitzacions empresarials, sindicats, universitats i altres entitats i institucions.
El balanç d’aquests deu anys ha estat caracteritzat per la implicació, la voluntat de col·laboració i la suma d’esforços per a potenciar el desenvolupament econòmic i molt concretament del sector industrial, el teixit empresarial i per la optimització del mercat de treball.
És important aquest esforç comú perquè no podem oblidar que estem parlant d’una zona que és una de les 10 majors aglomeracions metropolitanes europees i ocupa una posició capdavantera entre les zones industrials de la mediterrània occidental, concentrant prop del 60% del sòl industrial català i aportant aproximadament el 70% del PIB de Catalunya.
El camí que s’ha recorregut fins ara ha estat complicat i ha donat els seus fruits però hem de seguir amb empenta treballant i fixant objectius perquè a més som una zona de creixement amb projectes, potencialitats, recursos i amb importants expectatives de creixement.Amb aquests objectius, avui signem un manifest en el que reiterarem la nostra voluntat de continuant destinant esforços i recursos comuns per identificar i promoure iniciatives que ens permetin desenvolupar la nostra activitat industrial d’acord amb les expectatives del segle XXI.

12 de març 2007

La primera Junta de Seguretat amb els Mossos d’Esquadra

La constitució de la nova Junta de Seguretat Local ha estat també la primera a la qual s’han incorporat els Mossos d’Esquadra, desplegats a la nostra ciutat des del mes de novembre. La primera decisió es la creació del comitè de coordinació formar pels responsables tècnics dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Les primeres dades d’aquests quatre mesos reflecteixen que la coordinació entre els tres cossos policials ha permès a cadascun d’ells fer més actuacions, i més circumscrites a les seves pròpies funcions, sense haver de cobrir buits per manca d’efectius.
Així, mentre els Mossos d’Esquadra assumeixen tot el que fa referència a seguretat ciutadana i persecució de delictes, per exemple, hem obert una bona col·laboració amb la Policia Nacional per aplicar polítiques d’immigració; i per la seva banda, la nostra Guàrdia Urbana ara pot dedicar-se amb més efectius als temes de convivència i civisme.
Aquestes primeres dades que vam estudiar a la Junta encara no són comparables, perquè els Mossos tenen una forma de funcionar i de quantificar els delictes i faltes sensiblement diferent a les que aportava fins ara la Policia Nacional. Ara bé, és evident que la presència de més policia al carrer es nota: de fet s’han duplicat els agents al carrer, i sols això ja millora la percepció de seguretat que té la ciutadania. L’eficàcia policial augmenta un 60%, cosa que vol dir que o es detenen els culpables dels delictes, o les situacions que poden generar alguna incomoditat es controlen. En definitiva, veiem que no es rebaixa l’activitat policial ni ens relaxem pel fet de comptar amb més efectius. De la reunió de la nova Junta de Seguretat Local la principal conclusió és que continuarem enfortint la coordinació entre els tres cossos i amb les prioritats ben clares. Així volem evitar que qualsevol situació es degradi i porti preocupació a la ciutadania, ja que vetllar per la seguretat i integritat de les persones ha de ser la màxima preocupació.

La humildad del silencio y la dignidad

Ayer se cumplían tres años del atentado terrorista más brutal que ha vivido nuestro país. Anoche mientras veía las noticias y escuchaba declaraciones de amigos y familiares de las 191 víctimas y de los cerca de 2.000 heridos, unidos por un inmenso dolor, sentí indignación. Porque ellos, a pesar de su gran sufrimiento, volvieron a dar una lección de cómo debe abordarse las consecuencias de esta tragedia. Son ciudadanos humildes, trabajadores y trabajadoras, que con su silencio y respeto han dado un ejemplo de dignidad, de valor, de confianza, de honestidad y de integridad. Su actitud y la sobriedad del acto contrastó con otras conductas que desgraciadamente empiezan a ser habituales y que lo único que hacen es enturbiar y crear un marco de confusión con el único fin de dividir y manipular a la sociedad.
Las imágenes y actitudes de ayer nos debe reafirmar sin renunciar, a que somos patriotas de la humanidad, y sin resignarnos, a defender nuestros derechos y nuestros valores, debemos dejar que la justicia haga su papel, porque es imprescindible que la sociedad confíe en sus instrumentos jurídicos e institucionales. Quién pone en quiebra y en duda éstos se pone él mismo en evidencia.Acabo recomendando la portada de hoy de “El Periódico”, titulada No en mi nombre. Me sumo a ese enunciado, nadie debe apropiarse de algo que no le pertenece, y por ello digo también, “no en mi nombre como ciudadano”. Que nadie pretenda arrogarse mi decencia como ciudadano.

09 de març 2007

Convenció Municipal del PSC

Aquest cap de setmana alcaldes i regidors socialistes ens reunim per analitzar y reflexionar sobre les noves realitats i noves polítiques per construir ciutadania i guanyar cohesió. Posarem en comú iniciatives, experiències i compartirem la nostra voluntat comuna de progrés i benestar pels nostres municipis i els ciutadans i ciutadanes que confien en nosaltres.
Com a eixos prioritaris, el programa de la convenció ens derivarà a aspectes i compromisos cabdals dels socialistes per a un bon govern. Així, parlarem sobre seguretat, convivència o civisme en l’espai de la ciutat, les necessitats de les famílies en equipaments i serveis socials i abordarem els aspectes que per justícia social marquem com a prioritaris en àmbits com poden ser l’atenció a la dependència, als joves o la gent gran.
També analitzarem els nostres barris, la cohesió social, l’educació, el creixement sostenible de les nostres ciutats, les infraestructures o l’activitat econòmica, entre molts d’altres. I sens dubte es posaran de manifest també les competències municipals i la necessitat de que els alcaldes tinguem més autoritat i més capacitat de decisió en alguns àmbits per actuar amb eficàcia i donar resposta ràpida a les necessitats reals dels ciutadans i ciutadanes.Aquesta és la tercera convenció que organitzem per treballar de forma comuna, per desenvolupar accions que permetin el creixement de les nostres ciutats i garanteixin una millor qualitat de vida. Aquest és el nostre compromís i per això treballem.

05 de març 2007

Iguals en drets i deures

Dones i homes som iguals en drets i deures, així ho recull la nostra Constitució en el seu article 14 i també tots els instruments normatius internacionals que desenvolupen els drets humans. El dijous es celebra Dia Internacional de la Dona, durant tota la setmana es fan tertúlies, conferències, i activitats diverses relacionats amb aquest tema. Prop d’una desena d’entitats de Cornellà han treballat i s’han implicat de forma conjunta en un ampli programa d’activitats per d’una manera o altre, expressar davant la societat aquest dret inalienable.
Tots som conscients que en les darreres dècades s’han fet importants avanços, però encara queda molt camí per recórrer. L’atur femení continua essent superior al masculí, hi ha també una diferència salarial en un mateix nivell laboral i la conciliació es dona amb dificultats. Al mateix temps, no puc deixar de mencionar les alarmants xifres de morts per violència de gènere cada any. Per tot això, és evident que hem de continuar treballant perquè la igualtat sigui un fet i això requereix un compromís de les administracions, de les empreses, de les institucions, de les famílies i de la societat en general. La igualtat ha de ser una tasca diària d’educació, d’acció i conscienciació.
A Cornellà hem estat molt actius des de fa anys en aquest compromís i en alguns casos pioners. Estem fent un important esforç en l’àmbit laboral amb convenis amb empreses per afavorir la inserció de les dones, amb programes d’integració i formació, en conciliació, en educació i també en violència de gènere amb un protocol d’actuació integral que ens permet oferir assessorament i informació en aquests casos i pel que treballem conjuntament amb les forces de seguretat, sanitàries i institucionals.

02 de març 2007

Mostra Internacional de Cinema sobre media ambient

Aquest cap de setmana tenim a Cornellà una interessant proposta. Es tracta de la Mostra Internacional de Festival de Cinema de Medi Ambient de Catalunya, que ens ofereix la possibilitat de veure els millors documentals del moment relacionats amb la natura i la relació de l’ésser humà amb el seu entorn. Des de avui divendres fins el diumenge, el Patronat Cultural ens oferirà amb la possibilitat de gaudir de 15 produccions cinematogràfiques que podeu consultar a Programa Mostra Internacional de Cinema

Aquesta, com d’altres accions que intentem promoure des de l’Ajuntament estan encaminades a la conscienciació de la ciutadania. Afortunadament en els darrers anys tots plegats hem anat assumint que el futur del planeta i de les nostres ciutats depèn, en gran mesura, de les nostres actituds i comportaments, tant dels governants com de les persones a títol individual, de la nostra sensibilitat i responsabilitat.
A Cornellà porten molts anys treballant en aquest tema tant amb polítiques actives com mitjançant campanyes de conscienciació ciutadana. Cada any dediquen 63 euros per persona en aquest àmbit i promovem accions d’estalvi energètic i utilització de noves formes d’energia més netes i sostenibles. Així mateix, hem estat pioners en accions de reciclatge de residus urbans i treballem en la millora del nostre riu, entre d’altres.
Però en aquest àmbit sempre dic el mateix: És una qüestió fonamental d’educació. Tots hem de fer l’esforç, de forma diària amb petits gestos com reciclar, utilitzar bombetes de baix consum, fer un ús racional de l’aigua...Les futures generacions ens ho agrairan.