29 de setembre 2008

Temps de dificultats (I)

Portem una bona temporada parlant de la crisis econòmica, de la seva naturalesa i de la seva repercussió que se situa molt més enllà de les nostres fronteres. Aquest impacte de múltiples causes a nivell mundial, dificulta establir un catàleg de respostes adequades a nivell estatal i com no a l’àmbit local. Però aquesta difuminació de responsabilitats no ens pot traslladar a una sensació d'inquietud negativa i que ens paral·litzi. Aquests dies he aprofitat per parlar amb molts ciutadans i ciutadanes sobre aquest tema; acceptar que estem davant de temps difícils, no implica resignació, ni tampoc renúncia, per això crec que és en aquests moments quan heim d'aprofitar per tirar endavant els projectes compromesos, això sí, sense posar en risc les nostres potencialitats i continuant garantint els serveis fonamentals.
Hem de tenir una actitud prudent i abordar els reptes amb respostes diferents, però amb els peus a terra, actuant amb confiança, com deia abans sense paral·litzar-nos, buscant i oferint solucions imaginatives que ens permetin dins de les nostres realitats i possibilitats progressar: més val ralentir part de la nostra marxa que no pas aturar-la, més val fixar nosaltres mateixos les nostres prioritats, que no siguin les circumstàncies les que ens marquin el ritme i els objectius a aconseguir.
És un procés complicat i per entendre’l una mica més, resulta bastant il·lustratiu l’article de l’economista Manel Castells, publicat a la Vanguardia, el dissabte.

Hem de continuar treballant, i repeteixo no hi ha espai per la paral·lisi, hem d’implicar-nos més encara.
Però també hem de saber treure la part positiva, en temps de dificultat hem de reconèixer les coses que funcionen, que segueixen sent pilars fonamentals com és el cas de l’educació, que com es pot veure al reportatge publicat ahir al diari El País sota el títol “Cuando no todo es fracaso”: és una qüestió de compromís, de implicació, d’educació social i de treball ben fet.
Aquesta i d’altres són les realitat que vivim, com també els compromisos socials i la implicacions ciutadanes que es tradueixen en accions com la iniciativa portada a terme pel CD Almeda amb la Fundació Campaner per tirar endavant un projecte sobre l’enfermetat del noma.
Som una cadena que ha de funcionar, nosaltres no ens hem de paral·litzar ni de forma individual ni molt menys com a comunitat. Tenim per davant molts projectes i molts reptes de futur.

Entrevista al diari "El Far", 26 de setembre de 2008

26 de setembre 2008

Cap de setmana solidari i sostenible

El cap de setmana es presenta ple d’activitats ciutadanes. A les Festes del barri del Pedró se suma la Trobada d’Entitats, dissabte i diumenge al Parc de la Infanta, una oportunitat en la que podrem gaudir un cop més de la riquesa i pluralitat de la vida associativa que tenim a Cornellà i que és, sens dubte, un dels eixos bàsics de cohesió social i de convivència.
Al Parc de la Infanta podrem viure, compartir i participar de moltes iniciatives i activitats i també, en el mateix escenari, diumenge en el marc de la Fira de la Solidaritat podrem veure de les iniciatives i programes de cooperació que es porten a terme.
També diumenge acabem amb els actes de la setmana de la mobilitat, amb la passejada en bicicleta que recorrerà Cornellà i altres municipis de la comarca i,
L’Auditori comença dissabte la seva programació de tardor amb el concert de Pedro Guerra.
Bé doncs, moltes opcions per gaudir del temps de lleure i de la ciutat, i sobretot, iniciatives que refermen Cornellà com una ciutat dinàmica, viva i optimista.

Entrevista al diari "El Far", avui, 26 de setembre de 2008

22 de setembre 2008

Contra la violència indiscriminada

Per desgràcia, aquesta matinada hi ha hagut una nova víctima mortal d'ETA. És trist que una minoria vulgui marcar o condicionar per mitjà de la violència l'esdevenir d'un país. Potser ancorats en el desencant d'un procés democràtic que ens va dur a conviure en base a les idees i les paraules, els terroristes mantenen les armes com a única via d'expressió.
Davant això, se'ns fa evident que l'únic projecte d'ETA és la violència indiscriminada contra els qui pensen diferent d'ells. Des d'aquí, el meu rebuig a aquest acte criminal i el condol a les famílies afectades.

Accions que sempre sumen

Aquesta setmana celebrem a la ciutat la Setmana Europea de la Mobilitat amb diferents iniciatives per a conscienciar-nos. Poc a poc donem passos endavant, petites accions que sempre sumen, com la obligatorietat d'anar a 80 quilòmetres hora. I en aquest sentit les ciutats també estem avançant. A Cornellà gaudim d'una gran xarxa de transport públic que darrerament ha crescut i és més sostenible amb noves alternatives per poder desplaçar-nos i comunicar-nos dins de la comarca. Respecte a la mobilitat interna, per l'estructura i fisonomia de la ciutat i els seus entramats de carrers és un tema complex de resoldre perquè hem de trobar l'equilibri entre la convivència de vehicles, vianants i les actuacions que posem en marxa de carrils bici. A la carretera d'Esplugues treballem ja amb aquesta premisa en un entorn no sempre fàcil. Evidentment, es poden fer altres accions que intentarem impulsar.
Tornant a les iniciatives per a aquesta setmana hi hauran a tota la ciutat punts d'informació sobre la campanya, una passejada per a gent gran el dia 25 i també la bicicletada conjunta amb 6 municipis de l'entorn el proper diumenge. La mobilitat sostenible és un repte per a tots i totes i per a les ciutats del futur.

Després del "Bateig de foc"

Per acabar, mencionar-vos que el dissabte vaig estar al "Bateig de foc" del nou viaducte, junt amb prop de 2.000 persones més. Una cita a recordar, posant per davant que ara comença la segona part: es tracta d'un gran espai públic que hem guanyat al centre de la ciutat, i que en els propers anys canviarà decisivament. Tot el tram central de la carretera d'Esplugues es transformarà, amb més espais cívics, facilitant la mobilitat i l'aparcament al voltant del transport públic i de les àrees institucionals i d'equipaments. Una transformació de futur.

19 de setembre 2008

Bateig de foc

Demà a partir de les 20.15 hores aproximadament farem una festa ciutadana al nou espai públic del viaducte, un bateig de foc perquè tothom conegui aquest nou espai que dona l’inici a un procés de transformació de la ciutat en el que volem prioritzar la cohesió urbana i els espais públics, donant protagonisme a les persones que es desplacen caminant.
El nou espai públic trenca una barrera històrica de la ciutat i obre nous horitzons.
Us convido doncs a venir demà a aquest bateig i a gaudir d’una bona estona amb la familia.

Informació dels actes

15 de setembre 2008

Inici vital per a la comunitat

El primer dia de curs sempre té sabor a tornada a la normalitat. Però també dóna per fer una fotografia de la situació de l'ensenyament, com és la preparació d'una nova llei d'educació o les reaccions positives o contràries que això comporta.
A Cornellà comencem amb algunes notes positives, la posada en marxa del nou CEIP Cornellà al barri d'Almeda ubicat en un espai provisional, la propera remodelació de l'Alexandre Galí, reubicats els seus alumnes en el CEIP Sant Ildefons, i l'estrena d'una nova escola bressol municipal, al barri del Pedró. Bones notes per començar, ara bé, ens hem de prendre la reflexió sobre el model educatiu com una oportunitat per dialogar i per plantejar clarament la corresponsabilitat que tots hi hem de tenir.

Por otro lado, este fin de semana hemos tenido fiestas en el barrio Gavarra-Lindavista, y, una vez más se ha puesto de manifiesto el dinamismo de las entidades y su importante papel como complemento a la oferta cultural y social que ofrecemos a la ciudadanía, además de que actúan como ejes básicos en la cohesión social y la convivencia, su implicación y capacidad de renovarse es también importante para el progreso, actuar desde la innovación y la corresponsabilidad es la clave para ofrecer acciones que nos permitan mantener la vitalidad de la ciudad y fomentar la participación.

"La carretera", de Cormac McCarthy

Es una novela que desde el principio te engancha, y eso hace que se lea rápido. Describe una situación entre la intimidad y lo universal, en tensión constante, con escasos personajes y una punzante sensación de desamparo.
Como explican los críticos, se trata de "una demoledora fábula sobre el futuro del ser humano", del mismo autor que la reciente "No es país para viejos" que filmaron los hermanos Coen.

Comentario en Casadellibro
Comentario en Fnac

12 de setembre 2008

El binomio escuela-fin de semana

A partir del próximo fin de semana vamos a poner en marcha una iniciativa nueva en la ciudad: abriremos los patios de varias escuelas los sábados y domingos para ofrecer una opción más de practicar deporte. Esto nos permite por un lado tener espacios polivalentes para la práctica deportiva, rentabilizar el uso de los patios de los colegios en horas no lectivas y reutilizarlos además como espacios educativos comunitarios e impulsar así un acercamiento positivo al medio escolar.
Es un paso más dentro de nuestra voluntad de hacer de la educación un ámbito de interacción ciudadana, de implicación y de comunicación. Las escuelas no tienen porqué ser espacios cerrados, sinó abiertos, y debemos sacarle partido como equipamientos públicos que son.
Otro ejemplo equiparable es el Pla Educatiu de l'Entorn, experiencia en la que hemos sido pioneros y que ha sido altamente positiva, en este caso vinculado a la participación de las entidades que han ofrecido actividades formativas complementarias dentro de las escuelas. Y también, desde hace tres años con la campaña de patios y pistas abiertas en verano, para la práctica deportiva y que en esta edición ha registrado alrededor de 10.000 usos con una media de 24 personas por día y centro. Como en todo, también dicha iniciativa requiere la colaboración de todos, y el comportamiento cívico porque de ello dependerá el éxito y la prolongación de la iniciativa.
La escuela es el medio en el que nuestros hijos pasan muchas horas y debe ser como otros ámbitos, un medio que debemos incorporar a la vida ciudadana, como espacio de convivencia y de interacción.

08 de setembre 2008

Estem en un moment cabdal

La celebració de la Diada de Catalunya, el proper dijous, posa damunt de la taula un dels temes cabdals per al nostre futur: el finançament autonòmic. Ho és en un moment econòmicament difícil, amb l'increment de l'atur i les dificultats que això comporta a les famílies. En aquests temps de recessió crec que ha d'anar per davant que, ara que preparem els pressupostos del 2009 a l'Ajuntament de Cornellà, els nostres compromisos en l'atenció de les necessitats de la ciutat es mantenen, tot i comptant amb l'evident congelació de la despesa no vinculada a aquests serveis prioritaris.

A Cornellà, durant els primers mesos de l'any, ja vam preveure un final difícil per aquest 2008 i fruit d'això vam crear un fons de contingència social que té com a objectiu ajudar a aquelles persones a les quals la crisi afecti en major grau. Evidentment que davant la conjuntura general haurem de fer un esforç, però amb les idees molt clares i amb l'impuls de projectes que garanteixin els serveis a les persones. Estem treballant amb rigor per elaborar uns pressupostos equilibrats, obviant un creixement de l'endeutament.

En aquest sentit, també és important el model de finançament per a Catalunya que s'està debatent. La posició del Govern de la Generalitat, sense estridències però rigorosa i ferma, respon, sens dubte, a una nova situació social, amb un milió més de catalans al nostre país i amb les noves necessitats que això genera. Entenem la posició del Govern de l'Estat, però cal atendre aquesta nova realitat catalana i redistribuir els recursos.

La seva postura respecte de garantir la política social ens fa preveure que se'ns tindrà presents. Perquè, tot plegat, en aquest moments de negociació i esforç col·lectiu, els Ajuntaments no poden ser els pagans de qualsevol solució. Som la primera administració que atén als ciutadans i per això hem de comptar amb recursos. Nosaltres també farem l'esforç necessari, sempre el fem, però confio en què entre tots es trobaran solucions perquè en el fons està en joc el progrés dels catalans i catalanes i l'atenció a les persones, a través de polítiques socials avançades que donin resposta a les necessitats de la societat. Estem en un moment cabdal.

Manifest de l'11 de setembre de 2008.

05 de setembre 2008

Inici de curs

Després del parèntesi estival torno a prendre contacte amb tots vosaltres mitjançant aquest blog que em permet transmeteu les meves reflexions i fer-vos partícips, en certa manera, de la meva agenda i de les actuacions que portem a terme a la ciutat.
Encetem la recta final de l'any, i en pocs dies prop d’11.000 nens i nenes de la ciutat començaran el curs escolar. El proper dilluns ho faran els més petits, els infants de 0 a 3 anys a les escoles bressol municipals, i per aquest curs compten amb un equipament més, en aquest cas en el barri del Pedró, que us convido a visitar el proper diumenge en una jornada de portes obertes. Es tracta de la setena escola bressol municipal i fem realitat un dels nostres objectius de tenir almenys una en cada barri. Sabem que les necessitats de les famílies són moltes en aquest sentit, i dintre de les nostres possibilitats estem treballant en aquest i altres serveis per oferir solucions a les necessitats de tots els ciutadans i ciutadanes de Cornellà.
Para acabar quiero tener un recuerdo cariñoso para la periodista Esther Buendía que falleció esta semana. Una joven inquieta, vital y profesional que tuvimos la suerte de conocer en su faceta humana y profesional. Conmocionado y entristecido quiero enviar mis condolencias a toda su familia.