21 de juliol 2008

Testimoniatge d'una educació lliure i igualitària

Aquests dies s'està realitzant a la ciutat una trobada d'exalumnes de l'Ateneu Instructiu, amb diverses activitats que van començar al Castell amb un primer acte de retrobament. L'Ateneu va ser una escola que va existir a Cornellà a principis del segle XX, fins a la seva supressió per part de les noves autoritats franquistes el mateix any 1939.
Cent exalumnes d'aquesta escola pública, laica i catalana van oferir un testimoniatge molt bonic i emotiu, tant a l'esperit de l'escola, com respecte de les persones absents. Si fem un pont entre la seva època i la nostra ens trobarem que aquella escola tenia la mateixa vocació que el sistema educatiu modern, oferir oportunitats a tothom, connectant els ciutadans i ciutadanes amb la realitat i no excloure ningú per les seves creences, riquesa material o origen. Poques diferències i moltes afinitats.
L'educació lliure i igualitària és una fita que fa relativament pocs anys que hem aconseguit. I és el que fonamenta el nostre sistema públic d'ensenyament, pel qual hem hagut de lluitar i que hem de seguir defensant. La repressió va acabar amb l'escola, però va perviure el més important: les persones hi van aprendre, que van interioritzar els seus valors i que els han sabut transmetre als seus familiars i al seu entorn fins avui dia. Veure totes aquestes persones reunides al Castell recordant la seva escola, significa admetre que l'Ateneu Instructiu va saber complir la seva feina.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

<< Inici