26 de maig 2006

El finançament, un tema sensible

El dimecres vam tenir el plaer de comptar amb la presència a Cornellà del Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells per xerrar sobre l'Estatut, i sobre els beneficis i les novetats que el document recull en matèria de finançament. Evidentment, és un tema sensible i bàsic perquè amb els recursos que rebíem fins ara no es pot abordar amb garanties el desenvolupament de polítiques socials i d'infrastructures per a Catalunya. Amb el nou Estatut aquesta situació s'invertirà: tindrem més recursos per poder afrontar millores en àmbits com la sanitat pública o l'educació; i també contempla una inversió més important en matèria d'infrastructures ens els propers 7 anys per part de l'Estat Central, això ens permetrà no perdre competitivitat i continuarem sent motor de dinamització, a més d'una de les comunitats que més riquesa genera i aporta (entorn d'un 20%) a la resta del país.
El nou Estatut també ens donarà més autonomia i més capacitat de gestió sobre alguns impostos com l'IRPF i l'IVA. I tot això, millorant els mecanismes de solidaritat amb la resta de l'Estat, amb un sistema molt més clar i equitatiu, d'acord amb l'esforç que es fa des de Catalunya, com va apuntar el conseller: "Catalunya és molt solidària i en aquest sentit considerem que és un acte de justícia, no de caritat envers altres territoris, però el fet de demanar més recursos no vol dir que deixem de ser solidaris".
Catalunya és un país que quan vol millorar millora, i aquest Estatut, fruit de la negociació del diàleg i d'un treball rigorós i seriós és un bon exemple de la capacitat de negociació per obtenir un resultat que ha estat magnífic. No es tractava d'entrar en una batalla política, ni tampoc de fer demagògia amb l'Estatut, es tracta d'un document que farà progressar a Catalunya d'acord amb les necessitats dels catalans i catalanes i d'acord amb un país modern i dinàmic.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

<< Inici