06 de febrer 2006

Diàleg

Ahir José Luis Rodríguez Zapatero va ser al Consell Nacional del PSC, en què per primera vegada un destacat dirigent estatal participava per donar explicacions als socialistes catalans sobre la negociació que s'ha conduït per impulsar un tema de tanta importància com és l'Estatut. Aquesta mostra de diàleg ens exemplifica de la millor manera que en tots els àmbits de la vida, el diàleg i el consens, juntament amb la reflexió i la responsabilitat ens permeten portar a bon port projectes i prendre decisions coherents.
En l'àmbit polític democràtic, aquests valors adquireixen especial transcendència perquè, a més, defensar els drets i llibertats de milers de ciutadans requereix un sobreesforç de responsabilitat i honestedat. El diàleg i el consens ens ajuden a sumar, a créixer i a madurar des de la pluralitat, i el debat obert és sinònim de progrés.
El nou Estatut de Catalunya aprofundirà en tres àmbits bàsics: el reconeixement de la nostra singularitat nacional, l'increment de les competències de la Generalitat i un finançament just. Per sobre de tot, serà un instrument per construir una Catalunya basada en la cohesió social, el benestar, la sostenibilitat, la competitivitat, la cultura i les noves tecnologies.
El debat polític ja s'ha posicionat; ara és l'hora de posar-se a treballar. Hem vist en massa ocasions darrerament acusacions creuades, gestos per a la galeria, declaracions grandil·loquents i pocs exemples de capacitat d'aportar propostes serioses. Si de debò volem construir un futur més just a través de l'Estatut, i des de l'esquerra això és prioritari, el primer que hem de conseguir és ser capaços de sumar el màxim d'esforços possibles. L'Estatut és sobretot un compromís amb les persones, per garantir la igualtat de drets a tots els nivells, i per millorar la qualitat de vida en tots els àmbits. Hem aconseguit que tiri endavant, i ara és fonamental trobar nous espais de diàleg, més respectuosos, més profunds, un cop el debat polític ha establert les posicions de cadascú.
A partir d'aquest moment, el que és important és treballar, i sumar i enriquir els projectes que fins ara semblen aparcats amb aquest debat, però que només s'han retardat sensiblement, com és el cas de les noves infraestructures, equipaments educatius i sanitaris i temes relacionats amb la seguretat. És el moment de dialogar per donar confiança als nostres conciutadans, i també és el moment de què els ajuntaments diguem la nostra.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

<< Inici