21 de desembre 2007

Il·lusiòmetre

“Imagineu-vos una lluna creixent, gairebé plena, platejada i brillant com la panxa d’un peix, enmig d’un cel serè tot esquitxat d’estrelles.”
Podeu continuar llegint aquest màgic llibre que hem preparat pels nens i nenes de Cornellà i que cada any actualitzem amb diferents autors per traslladar als més petits la il·lusió pels valors del Nadal i de la Nit de Reis.

Parla d’il·lusió. Moltes vegades el dia a dia ens fa perdre de vista aquest sentiment que els infants tenen molt present però que nosaltres oblidem fruit d’aquest ritme tant trepidant al que ens arrossega la vida quotidiana. A les portes del Nadal, a més de felicitar-vos les Festes vull traslladar-vos aquesta petita reflexió: la il·lusió per les petites coses és la que ens permet gaudir plenament de la vida. Tenir il·lusions ens permet continuar avançant tant personal com professionalment i compartir-les amb els que ens estimem és, veritablement, un tresor que hem de practicar més sovint. Com deia Blaise Pascal “L’home té il·lusions com l’ocell ales. Això és el que el sosté”.
Bon Nadal a tots i a totes i no deixeu mai de banda les vostres il·lusions. Que sigueu molt feliços.

17 de desembre 2007

Reflexió sobre la participació ciutadana

Dissabte vaig participar com a membre d'una taula rodona en una jornada d'estudi de la Fundació Poblet titulada "Els mitjans de comunicació en la vida política", que forma part d'un cicle sobre els reptes de la ciutadania. El tema donava per a moltes reflexions, emmarcats per una conferència del membre del CAC Rafael Jorba i amb una setantena d'assistents.
La Fundació té l'objectiu de difondre en la societat civil una sèrie de valors vinculats a l'ordre del císter i els preceptes de la regla de Sant Benet. I més enllà de les seves motivacions, de tota manera, és molt important assenyalar que una institució com el Monestir de Poblet, on s'han defensat les bases de la democràcia des d'una tradició humanista, treballi sobre aquests temes, es mostri oberta a l'exterior i ens en faci participar, ja que sempre ha representat un corrent de pensament progressista dins l'església. Penso que és positiu reflexionar sobre la participació i el paper dels mitjans en un ambient de calma i assossec com el que ofereix el monestir cistercenc. La reflexió i el diàleg són els pilars fonamentals per elaborar propostes que de debò tinguin esperit pràctic i ens permetin acostar la pràctica política a la vida diària de la ciutadania.

Apertura provisional del paso bajo el viaducto

Desde mañana martes, el tráfico bajo el viaducto de Renfe se abre de forma provisional durante tres meses. Nos ha parecido conveniente tomar esta medida considerando que la evolución actual de las obras lo permite, y teniendo en cuenta que ante la proximidad de las fiestas era oportuno facilitar la movilidad en los dos sentidos, para los vehículos y también para las personas: los peatones podremos cruzar por una acera de 2'20 metros de ancho.
Insisto en que es una medida provisional, dado que la situación lo permite durante el próximo trimestre, pero sigue tratándose de unas obras complejas, que requieren comprensión y una continua adaptación por nuestra parte a sus distintas fases. De hecho, los vanos entre las columnas que sostienen el viaducto son ya bien visibles, y durante estos meses se empezará a eliminar el antiguo talud en la zona del campo de futbol. Os quiero mencionar además que, como recoge el Pla Central, la construcción del viaducto permitirá acometer la transformación del tramo antiguo de la carretera de Esplugues, entre el instituto Francesc Macià y el centro comercial, y ganar una nueva gran vía urbana y cívica en el centro de la ciudad, además de una zona de aparcamiento. Ya nos podemos ir haciendo una idea de cómo concluirá esta gran actuación que está cambiando la fisonomía del centro de Cornellà.

14 de desembre 2007

Limitació de velocitat

En gener, la nova normativa de limitació de velocitat a 80 km per hora entrarà oficialment en vigor, i des de principis d’aquest mes s’ha començat un període de proves perquè els conductors prenem consciència. Segons trànsit cada dia prop d’un milió de vehicles accedeixen a Barcelona per diferents vies i la veritat és que si ho mirem amb una mica de perspectiva en l’únic que ens pot afectar és en trigar cinc minuts més en arribar a destí i hem de ser conscients que els vehicles ens han de servir com a mitjà de mobilitat per desplaçar-nos i no com un instrument de competició. En canvi, aquesta mesura ens pot reportar beneficis, tant en la millora del medi ambient com en la reducció de la sinistralitat ja que segons diferents estudis realitzats als països on ja s’ha aplicat aquest mesura podem reduir la mortalitat entre un 30 i un 50%.

Elogio

A principios del mes de septiembre del año 2006 escribí sobre ‘confiar en la vida’, cuando apareció publicado muy poca gente conocía los motivos reales de aquella reflexión, otros en el tiempo lo fueron comprendiendo. Ahora creo que puedo asumirlo con la normalidad que impone el paso del tiempo, por ese motivo pensando en lo nuevo, pero elogiando lo viejo, ayer apareció una carta que envíe a dos diarios (La Vanguardia y El Periódico) como muestra de reconocimiento y afecto a servicios y personas. Por último el hecho de reflejar nuevamente en este blog mi reflexión, esta motivada por simple vitalidad humana y emocional.

Buen fin de semana

10 de desembre 2007

Leer es rentable

La lectura, además de ser un ejercicio de libertad, tal como citaba el viernes en este blog la frase de G. Flaubert, es también un ejercicio práctico de grandes resultados educativos. Leer por placer contribuye a evitar el fracaso escolar y los niños que leen suelen tener buenas notas tanto en letras como en ciencias, tal como queda claro en el reportaje de Marc Bassets en La Vanguardia. Y estos días que estamos leyendo y oyendo opiniones sobre la evolución educativa de los conocimientos y el nivel, por tanto, de nuestro sistema educativo, reflejado en el informe PISA, podemos afirmar que leer, además de interesante, resulta rentable. En este sentido, os recomiendo los diez trucos que para leer nos propone Emili Teixidor. Convencido de esto propuse hace tres años, en mi toma de posesión como Alcalde, elaborar un Plan estratégico de Ciudad de la Lectura, y he designado en este mandato municipal a una Concejal-delegada para impulsar esta tarea que considero también prioritaria para el desarrollo de nuestra ciudad y del modelo de nuestra ciudadania . El documento inicial del Plan se encuentra en fase de debate y será aprobado por el Pleno Municipal en el primer semestre del año que viene. Se trata de potenciar la actividad lectora en todas las edades y en todos los ámbitos: escolar, familiar, social...; de unir esfuerzos, buscando la complicidad de todos los ciudadanos y ciudadanas; y dar relevancia a las actuales iniciativas y crear de nuevas, para facilitar el acceso a la lectura y conseguir que la buena tendencia lectora que se da en la educación primaria nos acompañe toda la vida. No creo que jactarse de leer poco sea un buen ejemplo. De ahí que me parezca muy oportuno que los escritores franceses le recomienden al Presidente francés Sarkozy, cada quince días, un libro de lectura durante todo su mandato. Por que, tal como le recuerda Philippe Jaenada “Señor presidente, leyendo no se pierde el tiempo, se gana”

07 de desembre 2007

Leer por placer

Los que seguís con asiduidad este blog, sabéis de mi gran afición a la lectura. Muchas veces recomiendo libros que me parecen interesantes o que simplemente he leído con el ánimo de satisfacer mi curiosidad por conocer, aprender o por puro placer.
El momento en que empezamos a leer un libro es extraordinario, un momento de paz que nos abstrae del mundo y que nos hace entrar en aventuras desconocidas y vivir otras vidas. Cualquier momento es bueno para empezar una lectura y el fin de semana, nos regala más tiempo para disfrutarla. Hojeando las páginas de los diarios y mirando la lista de los libros más vendidos, tanto en ficción como en no ficción, en catalán o en castellano....la verdad es que hay opciones que pueden ser interesantes.
El perfil que sobre el presidente José Luis Rodríguez Zapatero ha escrito Suso del Toro “Madera de Zapatero. Retrato de un presidente”. puede ser un lectura interesante para esta Navidad.
Asimismo, y aunque no es la primera biografía, hace poco se han presentado las memorias de los primeros cincuenta años de vida del que fue presidente de la Generalitat, Jordi Pujol: “Memòries (1930-1980)”. También, como no, podemos recuperar obras clásicas o leer el último libro de Doris Lessing, la Premio Nobel de Literatura de este año. Me llaman también la atención obras como “La ladrona de libros” de Markus Zusak o “la suma de los días” de Isabel Allende. También internet nos ofrece algunas páginas que pueden resultar interesantes para descubrir y adentrarnos en la lectura como http://www.bibliotecasvirtuales.com/ o Recursos para la Lectura del Ministerio de Educación y Ciencia. La lectura es siempre un ejercicio de libertad, como decía G. Flaubert en carta a Louise Collet “¡Lee para vivir!”.

03 de desembre 2007

Condena rotunda e indignación

El derecho a la vida es inalienable y nadie bajo ningún concepto ni ideología tiene derecho a arrebatárnosla. El atentado del sábado contra dos guardias civiles me produce, como a todas las personas que defendemos la libertad, repulsa e indignación. Lo único que han conseguido de nuevo los terroristas de ETA es romper varias familias.
Es el momento de la firmeza y de la unidad, de la unidad de los partidos con el apoyo de la ciudadanía y el respaldo conjunto a la actuación policial y judicial. La declaración conjunta de partidos sindicatos y empresarios es un paso unánime y rotundo al igual que la indignación la sociedad española ante el terrorismo de ETA.

L'agenda política i l'agenda ciutadana

Òbviament, el dret de manifestar-se és totalment respectable, però també és veritat que a la manifestació de dissabte a Barcelona, s'hi van trobar moltes sensibilitats diferents, i no només una.
El panorama que dibuixava el president Montilla en el seu discurs de fa unes setmanes a Madrid evidenciava una sèrie de riscos (la "desafecció") que hem pogut veure en aquesta mobilització.
Hi ha moltes formes de decidir i d'exercir el dret de decisió, com era el lema dels organitzadors, i d'analitzar la manca d'inversions. Crec que el Baix Llobregat, la realitat on està integrada la ciutat de Cornellà, també podria reclamar la publicació de les balances fiscals dels darrers 23 anys. Seria molt interessant: veure com es planifica, com es destinen i com s'han destinat els recursos i inversions dels governs dels últims 27 anys.
Es del tot evident que l'agenda dels partits polítics no coincideix amb l'agenda ciutadana. Per exemple, el mateix dia que el president de CDC presentava el seu projecte sobre refundar el catalanisme, la ciutadania preguntava en un programa de televisió al president Montilla sobre coses molt més concretes i quotidianes. Els partits tenen les seves pròpies agendes, saben que en uns mesos celebraran eleccions generals, després congressos… El partit que millor sàpiga connectar amb l'agenda dels ciutadans podrà aspirar a millors resultats.
Jo crec que Espanya no és el problema, o en tot cas, tant forma part del problema com en formem nosaltres; i per tant, Espanya i nosaltres també som part de la solució. I més encara en una època de comunitats globals com avui dia. En aquest sentit, el diputat Salvador Milà aportava la seva reflexió divendres a El Periódico.
La desafecció de la ciutadania no es produeix sols amb l'estat, sinó també amb la gent que fem política. Per solucionar-ho, és lògic en primer lloc fer realitat un esforç inversor més gran, però també d'amotllar-nos a una agenda de la societat civil més realista que l'agenda política, condicionada per elements tàctics interns que condueixen a resultats, sovint, massa previsibles.