27 d’abril 2007

Últim ple de legislatura

Ahir vam celebrar l'últim ple de la legislatura, cosa que ja permet fer una valoració d'aquests quatre anys. Un treball que, des que vaig accedir a l'alcaldia fa tres anys, vaig obrir apostant pel diàleg i he volgut caracteritzar per fer més propera l'acció de govern. També als plens, on crec que el diàleg, la cordialitat, i en general, el respecte per totes les opinions han estat la tònica dominant. Fins i tot, quan ha fet falta, una mica de sentit de l'humor.
Tancàvem la legislatura, entre altres, donant sortida a dos nous plans d'intervenció integral a Fontsanta i a l'entorn del Grup Llobregat. En definitiva ha estat una legislatura intensa, positiva, en què podem destacar la posada en marxa d'ambiciosos plans de renovació de barris com el PAISI a Sant Ildefons o el Pla Central, l'inici de la important inversió per construir el viaducte i el túnel que acompanya el trambaix i la renovació de la carretera d'Esplugues, o el Parc Esportiu i la renovació de tota la franja sud. Però hi ha altres projectes, menys visibles, que són tant o més importants, els que fan referència a la política social: inversions en educació, com haver creat dues noves escoles bressol, en més acció cultural i el foment de la lectura i en projectes de proximitat i de participació de la ciutadania.
Ara, a un mes de les eleccions municipals, obrim un període diferent, un període per confrontar idees i opinions sobre el projecte de ciutat per als propers quatre anys. Espero que també el respecte i la cordialitat puguin protagonitzar aquest període.

23 d’abril 2007

Feliç Diada de Sant Jordi i feliç lectura

Diumenge, la cita amb la Jordiada a Can Mercader ha estat de nou un gran èxit de participació, molta gent gaudint d'un dia esplèndid que també ha acompanyat les moltes activitats al carrer que s'han fet a Cornellà el cap de setmana.

Tot plegat ha estat el preludi perfecte a la Diada de Sant Jordi que celebrem avui, una cita que protagonitzen els llibres, fent un paral·lelisme amb el nostre compromís de difondre la lectura en la ciutadania de totes les edats.

Com ja vaig dir divendres, l'hàbit de llegir no es tracta de llegir molt ràpid o de llegir molts llibres, sino de treure'n profit, de gaudir realment d'una novel·la, d'un conte, de la poesia o del teatre. Pot ser que ens envoltin de realitats imaginades, o pot ser que reflecteixin detalls, de la nostra mateixa realitat, que no coneixem o que no ens esperàvem. El que és important és tenir l'hàbit d'una capacitat, llegir, que ens enriqueix i ens permet seguir aprenent a qualsevol edat.

I aquí s'emmarquen la campanya dels 5 euros per als joves que comprin un llibre, el projecte d'intercanvi de llibres als mercats, o les dues noves biblioteques que construirem, per exemple. Un cop més, només em queda agrair la implicació i la col·laboració de les entitats i centres educatius, i de totes les persones que voleu participar-hi, ajudant així a fer que Cornellà sigui cada vegada més una ciutat lectora.

20 d’abril 2007

Disfrutar de un cuento, una poesía o una novela

Durante estos días la ciudad asiste a una serie de actos vinculados al fomento de la lectura, obviamente con motivo de la Diada de Sant Jordi, pero también en el marco de nuestro compromiso de difundir la lectura entre la ciudadanía: pequeños, jóvenes y mayores podemos estos días leer un poquito más.

El hábito de la lectura es algo muy distinto de la habilidad para leer que adquieren los niños y niñas en el colegio, y se deben encargar de ello tanto la escuela como las familias. No se trata de leer más rápido ni de leer muchos libros, sino de aprovecharlo, de disfrutar realmente de una novela, de un cuento breve, de la poesía o del teatro. De que nos sumerjan en realidades imaginadas, o que nos acerquen a detalles de nuestra propia realidad que desconocíamos. Lo importante es habituarse a una capacidad que nos enriquece y nos permite seguir aprendiendo a cualquier edad.

Este año continuamos con la campaña de dar 5 euros a los jóvenes que se compren un libro durante esta semana, e iniciamos un proyecto nuevo de intercambio de libros una vez a la semana, en colaboración con los mercados. Quiero agradecer la implicación y colaboración de entidades, centros educativos, y de todos los que queráis participar, ayudando así a conseguir que Cornellà sea cada vez más una ciudad lectora.

16 d’abril 2007

Pensar en los demás y en nuestro entorno

“Gràcies.Fem un bon equip” es el título de la exposición que se puede ver en la plaza Catalunya durante toda esta semana. Es una muestra que recoge actitudes y comportamientos para ser cívicos y respetuosos con la ciudad y con los demás.
He hablado muchas veces de este tema y siempre digo lo mismo: es, en primer lugar, una cuestión de actitud personal, de respeto de educación y de concienciación.
No sirve de nada que las sanciones municipales sean más duras para castigar estos comportamientos, ni que se realicen campañas informativas, ni que reforcemos servicios de limpieza o mantenimiento; principalmente porque somos una ciudad grande y si todos cooperamos un poquito, sin hacer ningún esfuerzo extra, las cosas pueden mejorar sustancialmente.
Ser respetuosos y cívicos a todos los niveles, empieza con pequeños gestos diarios, en el respeto a los horarios de tirar la basura, utilizar adecuadamente las papeleras, reciclar, retirar los excrementos de los perros, porque además en algunos casos es también una cuestión de salubridad.La ciudad lo agradecerá. De nuestra actitud y comportamiento aprenderán los que ahora crecen y debemos educarlos para que sean conscientes de que dependerá de ellos en gran medida tener ciudades más limpias y sostenibles. A todos nos gusta tener nuestra casa limpia para estar cómodos. La ciudad es nuestro espacio común. Debemos por tanto contribuir para mantenerla guapa.

Festa de diàleg i d'entesa a Cornellà

La Jordiada arriba aquest diumenge a la seva quinzena edició. És encara una festa jove però que s'ha consolidat ràpidament, i crec que hi té molt a veure el fet que sigui iniciativa de moltes entitats, que compti amb un grup d'organitzadors molt ampli i que tenen molt clar el caire i el significat que ha anat adquirint la festa.
Des d'aquella primera edició, la Jordiada ha crescut i s'ha convertit en un referent en especial per a les ciutats del nostre entorn. També cal destacar que des d'un primer moment, les entitats que formen la comissió de la Jordiada van saber buscar les complicitats necessàries de tothom per garantir un suport i una riquesa d'objectius molt importants. Penso que aquests dos factors, el diàleg i la voluntat d'entesa, han estat decisius per fer de la festa un nou element d'identitat de Cornellà.
Dit això, evidentment, us vull recordar que la inauguració és divendres, al Castell, donant sortida a deu dies d'activitats de tota mena, vinculades a la música, els llibres i la cultura; i que la gran festa de Can Mercader és aquest diumenge 22 d'abril. I com sempre, tots hi sou benvinguts i benvingudes.

13 d’abril 2007

Compromiso con las familias: vivienda y educación

Responder a las necesidades de las familias de Cornellà es el pilar básico de la gestión municipal y por ello vivienda y educación son ámbitos en los que trabajamos y a los que destinamos importantes recursos.
Llevamos muchos años promoviendo viviendas de calidad a precios asequibles con un ambicioso Plan de Vivienda que durante este año nos permitirá poner en marcha 385 pisos en varias zonas de la ciudad. Concretamente en estos días hemos abierto el periodo de solicitud para cuatro de estas nuevas promociones cuyos beneficiarios directos serán las familias de Cornellà.
Otro ámbito sobre el que nos implicamos de forma especial es la educación y en el que llevamos trabajando desde los inicios de la democracia. Aunque no tenemos competencias directas hemos creído siempre que es un ejercicio de corresponsabilidad y de compromiso activo. Hoy podemos decir que en Cornellà tenemos centros de calidad en todos los niveles de enseñanza: infantil, primaria y secundaria. Pero además nuestra implicación directa se extiende al ámbito de las escuelas bressol, queremos que haya por lo menos una en cada barrio para ofrecer respuestas a las familias trabajadoras, el curso pasado se abrió una en Almeda, tenemos una en construcción en Suris y otra en proyecto en Sant Ildefons.
Esta semana ha comenzado el periodo de preinscripciones en los centros de enseñanza pública de la ciudad y alrededor de 700 niños de 3 años empezarán el próximo curso uno de los procesos de aprendizaje más importantes de su vida.La enseñanza está en un proceso de revisión, de cambios, de mejoras y ello repercutirá positivamente en los niños y jóvenes del futuro. La sexta hora o la oferta pública de cerca de 7.000 nuevas plazas de profesores en Catalunya es un efecto de dicho cambio.